Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ένα online παιχνίδι για παιδιά που βάζει φραγμό στον ρατσισμό.


Eίναι ηλεκτρονικό, είναι παιχνίδι και είναι για καλό σκοπό. Πρόκειται για το online παιχνίδι www.navid.gr που δημιούργησαν ο Πάνος Χριστοδούλου με τη Μαρίζα Ντεκάστρο και τον Μίλτο Κύρκο, εμπνευσμένοι από το βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές».

Οπως και το βιβλίο, το παιχνίδι έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει – κυρίως μαθητές τελευταίων τάξεων δημοτικού, πρώτων γυμνασίου- σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Σήμερα, που ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία έχουν μπει - δυστυχώς - για τα καλά στην ελληνική κοινωνία το παιχνίδι αποτελεί μια καλή ευκαιρία προκειμένου να εκπαιδευτεί η νέα γενιά στις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας, του σεβασμού στο διαφορετικό.

Το online παιχνίδι απευθύνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

«Σε μια εποχή που το ρατσιστικό μίσος (είτε εκφράζεται με λόγια είτε με πράξεις) έχει γίνει ανεκτό και μέρος της καθημερινότητάς μας, αυτό το παιχνίδι έχει σκοπό να μας κινητοποιήσει» τονίζουν οι δημιουργοί του.

Δείχνοντας με ρεαλιστικό τρόπο τι συμβαίνει σε χώρες με ανελεύθερα καθεστώτα, το παιχνίδι επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει στο θέμα των προσφύγων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και κυρίως να υπενθυμίσει αξίες όπως η αλληλεγγύη, η βοήθεια προς τον αδύναμο και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, απ’ όπου και αν προέρχεται.

Γνωρίζετε τον Ναβίντ; 

«Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν επιλογή: αν μπορούσαν δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους, την οικογένειά τους, τους φίλους τους.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν άφησαν το σπίτι τους για πλάκα, ούτε ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να μας πάρουν τις δουλειές, να μας ληστέψουν ή να αλλοιώσουν την ταυτότητά μας. Α, και φυσικά δεν ήρθαν για διακοπές!

Ένας από αυτούς είναι ένα παιδί, ο Ναβίντ, ένας μικρός πρόσφυγας. Τον γνωρίζετε; Ξέρετε γιατί έπρεπε να φύγει από την πατρίδα του; Ξέρετε πώς ήταν η ζωή του και τι ακριβώς συνέβαινε στη χώρα του; Και, τελικά, τα κατάφερε να φύγει;» αναφέρουν οι δημιουργοί του οnline παιχνιδιού.

Μπείτε στο www.navid.gr και παίξτε το παιχνίδι «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές».

Ελάτε στη θέση του Ναβίντ και προσπαθήστε να ξεπεράσετε όλες τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες που θα σταθούν εμπόδιο στην προσπάθειά σας να φύγετε από τη χώρα σας.

Το παιχνίδι είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» (εκδόσεις Κέδρος).

Σχεδιάστηκε για να παίζεται στις σχολικές τάξεις ή στο σπίτι με τους γονείς, σε συνδυασμό ή και ανεξάρτητα από την ανάγνωση του βιβλίου.

Στον ιστότοπο του παιχνιδιού οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να βρουν πολλά υλικά (σχετική βιβλιογραφία, χρήσιμες διευθύνσεις, ιδέες για σχέδια εργασίας κ.ά.) που θα βοηθήσουν στις συζητήσεις με τα παιδιά.


Το βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου

Το βιβλίο «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» εκδόθηκε το 2007. Ο συγγραφέας του ο Πάνος Χριστοδούλου έχει παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Αγοράζοντάς το, συμβάλλετε στην ενίσχυση και προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά του περιοδικού Διαβάζω.

Για επιπλέον πληροφορίες: info@navid.gr

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου